Crna reka

"U dvorištu poređaju ovisnike u krug da gledaju kako tuku ’nevaljalog’. Biju motkama, lopatama, pesnicama, šipkama, kaiševima, čime stignu", tvrdi bivši štičenik Duhovno-rehabilitacionog centra.

Prema njegovim rečima, i Peranović "zna da bije, često su mu ruke krvave".

"Kad udara rukama i nogama leti mu mantija na sve strane. Trenira borilačke veštine", kaže bivši štićenik.

Nakon što ga podignu sa poda, sledi mu još serija udaraca pesnicama u lice. Glavu tučenog pridržava asistent ovog brutalnog folklora; glava mlitavo udara o ikone koje kloparaju o zid na kom vise. "Vodi ga, i veži", poslednje su reči primenjenog boksera, upućene asistentu.

Episkop raško-prizrenski Artemije razrešio je dužnosti upravnika Duhovno-rehabilitacionog centra Crna Reka Branislava Peranovića.

Odmah da kažem da sam iznenađen reakcijom SPC. Ovakva efikasnost se nije odavno videla. I Pahomije i Ilarion i Makarije i Filaret... svi oni ostaše nekažnjeni, pa sam se začudio odakle sada kuraži i promene u ponašanju. Sve što se dešavalo u toku ove i prethodne nedelje kada je VREME obelodanilo šta se dešava u duhovno rehabilitacionom centru (DRC) Crna reka, može se okarakterisati kao neki vid reakcije javnosti. Prava reakcija ne postoji. Jer da postoji ovakvi centri bi bili strogo kontrolisani. Ne bi došlo do toga da posle nekoliko godina vidimo šta se dešava iza zidina manastira koji je po svim pravilima svetinja i hram ljubavi i saosećanja, ali po pravilima Branislava Peranovića, njegovih batinaša i dobermana to svakako nije. Deplasirano je govoriti o nekakvom jevanđeoskom duhu osoba koje se samo kriju iza mantije, voze krosere i batinjaju.










Nažalost, opipavajući puls najbližem okruženju, vidim da podrška ovakvom načinu isceliteljstva ne manjka. Uglavnom su svi oni sa kojima sam razgovarao na ovu temu saglasni sa metodom "lečenja" jer je to jedini način da se đavo istera iz tela mučenika i grešnika. I dok se ikone lelujaju od udaraca i čuje se urlajući krik čoveka u nevolji, Peranović glanca svoj čoper jer, ko zna, možda se i od njega može napraviti paklena mašina za mučenje.

Коментари

Популарни постови