60 minuta

Emisija je završena snimkom na kome se bivši general VRS Ratko Mladić šeta sa snahom i suprugom, navodno „znatno stariji i uz pomoć štapa“. Autor tvrdi da je snimak iz 2008. godine. Međutim, na osnovu snimka ne može da se zaključi ni koliko je star Mladić, a ni u kakvom je zdravstvenom stanju.

U emisiji “60 minuta” FTV-a objavljeni su amaterski snimci na kojima se vidi haški begunac Ratko Mladić. Neki od snimaka su, kako pretpostavljaju na Federalnoj televiziji, nastali prošle ili ove zime. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da ni jedan od objavljenih snimaka nije mlađi od osam godina.
Ljajić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da su objavljeni snimci deo materijala koji je Srbija Tužilaštvu Haškog tribunala dostavila u martu ove godine, i najvio da će Srbija insistirtati na tome da se utvrdi kako su ti snimci dospeli u javnost.

"Plašim se da je namera objavljivanja snimaka da se spreči promena stava Hilandije po pitanju vizne liberalizacije i da se ponovo dovedemo na optuženičku klupu i branimo od oprtužbi da ne činimo sve što možemo da okončamo saradbnuu sa Haškim tribunalom", kazao je Ljajić.


Eksluziva nalik na Kurir ili Alo. Iskreno sam razočaran manipulaciojom Što ovo govorim? Zato što su oni snimci napravljeni u periodu devedesetih, nakon rata u Bosni i ne predstavljaju nikakav ekskluzivni materijal, nešto što do sada nismo znali. Znali smo da je bio pod zaštitom Miloševića i Vojske. Ako neko drugi nije, to je problem njegove neinformisanosti. Jedino što nismo videli snimke, koji su krajnje privatnog karaktera. Istina, posredno se može mnogo toga zaključiti, ali ništa više od činjenica koje su poznate. Lično me ne zanima vojaersko zadiranje u privatan život Mladića i njegove porodice, slavlja, guslanje i rodbina.. Kako je dotični okrivljen za zločine protiv čovečnosti i kako je kost u grlu srpske vlasti, ali i regiona koji željno iščekuje njegov transfer u Hag, želja za saznanjem detalja iz njegovog života je uvećana, što jeste normalno. Ali nije normalno da se neki voditelj onako populistički ponese, da navijački objašnjava gledaocima kako Srbija čuva zločinca, pa sve to poptkrepljuje debilnim snimcima koji se već nalaze u Hagu. Gledaocu je nametnuto mišljenje da se Mladić danas baškari po beogradskim ulicama, da džogira, kupuje burek u pekari i da živi sasvim opušteno. Do 2000. verovatno, posle sigurno ne. Da nam je ponudio neke snimke iz rata, neke snimke koji podsećaju na zločine, ubistva i progone, prvi bih mu skinuo kapu. Ovako, mogu samo da mu poručim da se *ebe zajedno sa Mladićem!

Šta smo videli od ekskluzive? Videli smo snimke iz devedesetih godina. To svedoči i VHS kvalitet snimka, moda koja je bila prepoznatljiva u tom periodu (posebno one odvratne šarene trenerke, kravate i krojena odela), ali i samo događaji. Snimak sa sahrane ćereke je iz devedesetih, jer se Mladićeva ćerka ubila pre petnaest godina. Gledali smo babe i rodbinu za koje me zabole, Perišića i Tolimira koji su u Hagu i ništa novo. Da, bila je i partija stonog tenisa i šetnja Mladićeve ćerke i žene po kasarni, što nikako ne može da nas navede da se radi o skorijem datumu. I na kraju krucijalan dokaz iz 2008. godine. Na nekoj planinčini, sa štapom u ruci, ali ne staračkim štapom prepoznatljivog oblika, već nekim štapom koji je deo grane, verovatno isečen u šumi. Mladić u nekom društvu, neko govori sa ćerkom, ali ostavimo to po strani. Bacaju grudve na njega, a on, "oronuo", ali ipak uspeva da munjevito reaguje kako bi izbegao grudve, što nikako ne ide u prilog "gerontološkoj teoriji". U trenutku kada kamera zumira, što bi moglo da bude od pomoći pri definisanju svega što se snimkom htelo dokazati, predstava se prekida, a voditelj, onako sablaznut, kaže da je to to. Uzmite bensadine. Večeras u snovima dolazi niko drugo do oronuli Mladić, sa sve štapa.
Ma čisto *ranje! Ništa gore nisam video u životu. Ovakvog novinara bih sa Mladićem u Hag. Da se bolje upoznaju i razmene kasete. Možda i neku salvetu. General je bio strastveni sakupljač salveta.

Da me neko pogrešno ne shvati, Mladića smatram zločincem koji nikako ne sme da prođe bez suđenja i zaslužene kazne. Poznato je svima, pa i ljudima koji su mnogo merodavniji od ovog ekskluzivca sa federalne televizije BiH, da je režim Slobodana Milođevića čuvao Mladića. ali i ostale haške begunce. Istu politiku je nastavio i Koštunica. Vlada Srbije se trudi da završi ovu hašku priču i sprovede neophodne reforme u Vojsci Srbije. Rezultat nije baš najbolji. Ili se ne može, a možda i ne sme, ali se ne stoji. Drštvo Srbije kao i Vojska, moraju se suoči sa zločincima i svim onim što ga personifijuje. Spone sa tim ratnim generalima i politikom uvek opstaju. Službe su ostale netaknute i to je naš najveći problem. Zločin na Topčideru i ubistvo gardista jeste eklatantan primer da tu nešto mnogo smrdi. Društvo nam se raspada od smrada koju proizvodi TAMNA STRANA SRBIJE čiji je Mladić reprezent. Oni su tu, iza nas i sa nama. Sve dok ih ne eliminišemo iz sfere uticaja osećaćemo posledice. On mora u Hag i tu nema spora. Neka tamo dokaže nevinost.

Odgledali smo snimke, ali je mnogo gorčija ona senzacionalistička furija iza koje se samo krije tendencioznost koja ne može biti od koristi pomirenju u regionu. Užasno loša režija koja će samo produbiti granicu među ljudima. Zar nam je to potrebno posle svega?

Коментари

Популарни постови