Postoje li ideološke razlike u srpskoj politici?



U beogradskim opštinama Voždovac i Zemun najviše glasova na vanrednim izborima uzeli su "naprednjaci" - Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, kao predstavnici odbeglih radikala, kvazi liberalni radikali - fašisti u fraku - Koštunica u drugom izdanju ili Šešelj na sedativima. U opštini Kosjerić, takođe u izbornoj trci, ZES je imao više glasova od pomenutih. Nastanak ZES-a u potpunosti je razbio sve iluzije, nadanja i razmišljanja na temu da DS ima dodirnih tačaka sa onom strankom koju je nekada vodio Zoran Đinđić. Od dana kada smo gledali sagu o pomirenju SPS i DS, od priče da te dve stranke dele isti bol više ništa nije isto. I ne sme da bude! Granica se mora napraviti. Makar granica dobrog ukusa koja će nas distancirati od splačina ovakve vrste.

Pitao sam se šta misli Tadić dok je izgovarao ove pomirljive parole, dok se ljubakao sa Dačićem i dok je tražio oprost od one politike DS-a, od koje se on kao od gubavca ograđuje. Ima li smilsa razmišljati na ideju političke ideologije srpkih stranaka? Mislim da nema, jer se dokazuje da svako može sa svakim i da je jedina stvar oko koje se okupljaju novac. Pohlepa za funkcijama i društvenim uticajem bacila je pod noge svako razmišljanje na temu ideoloških razlika.

Radikali i socijalisti su svojevremeno imali zajednički nastup pod nazivom Vlada narodnog jedinstva. Danas, ljuti neprijatelji DS i SPS, ljube se i prave zajedničku strategiju za srpsku budućnost. Možda bi sve mogao da shvatim, ali onaj BOL ne mogu i NEĆU! Na lokalnom nivou prizori su još sablasniji. Odbegli radikali pod imenom SNS imaju sasvim solidne kontakte sa DS. Čak se i pominje mogućnost saradnje DS i SNS na republičkom nivou, ukoliko bi G17 izvisio za mesto u vladi. Iskren da budem, G17 smatram štetočinskom i manipulatorskom i ne verujem im ništa. Kada se setim Dinkića i žalopojke pred izbore, šoljice za kafu i polovan automobil, spopadne me neverovatna muka i stvarno mi nije dobro. Ne postoji finansijska baza u kojoj ove krtice ne obitavaju i rovare. Zašto me neverovatno podsećaju na JUL. Baš me čudi.

Da se vratim na temu izbora.

Vučić je naglaso da "nije moguće da se desi da naprednjaci ne kapitalizuju pobede u Zemunu i na Voždovcu" i ne formiraju lokalnu vlast. U Zemunu, posle polovine prebrojanih listića, SNS je osvojio - 32,95, lista "Za evropski Zemun" 27,66 odsto glasova, a SRS 11,75. Odbornike će imati i koalicije oko DSS-a i SPS-a, kao i Lista za toleranciju Rasim Ljajić. Izborne komisije danas do 20 časova moraju proglasiti konačne rezultate.

Ipak, Rasim mi je najveće prijatno iznenađenje:-)))
Da li će se radikalna braća pomiriti i sa još nekim, a po svemu sudeči da je to DSS napraviti vlast u Zemunu, ostaje da sačekamo. Ipak, Za evropski Zemun, sa svojim glasovima, im se nameće kao partner. Garantujem da je ovo probni balon. Ako se desi da zajedno formiraju vlast SNS i ZES znajte da smo progutali mamac. To će biti lakmus papir republičkog parlamenta.
Živi bili pa vidjeli...


Коментари

Популарни постови